somna sött i vaggan din, jag ska inte störa.


Klockan springer ifrån mig
den inser inte att det fortfarande bara är kväll,
inte natt.
Jag borde gå och lägga mig.

Godnatt.

tomrum.

Leendet ler, men
Dina ögon berättar
Ingen är din vän.


(ibland känner jag mig trots allt väldigt ensam. var fyra års vänskap bara på låtsas?)

Djupa andetag.

(inskickad till en novelltävling. kommentera gärna och säg vad du tycker - me love kritik!)

 

 

Djupa andetag.

 

Hon springer i skogen, ensam i tystnaden. Ingen följer efter henne, ingen tänker på henne. Det enda som hörs är ekot från hennes steg och hennes allt tyngre, flåsande andetag.

Flickan springer. Iväg. Bort, bort, bort. Ingen vet ifrån vad, inte ens hon själv. Hennes huvud är tomt på tankar. Allt som existerar för stunden är hennes andetag, hennes steg och skogen. Den stora mörka granskogen.

Hon andas in den friska doften av barr och förlänger stegen lite grann. Känner hur syret omedelbart rusar ner i musklerna och ger henne ny kraft.

Flickan springer, för allt vad hon är värd.

 

Så kommer en stund då hennes ben inte längre orkar bära. Hon faller ihop, rasar ner på marken. Sakta sluter hon sina ögon och drar sedan upp benen mot bröstet. Hon ligger kvar så, i fosterställning, på den fuktiga marken. Andas in häftigt, kippandes efter luft. Andas ut lugnt, långsamt. Hon känner hur bröstkorgen höjer och sänker sig utan att hon behöver tänka på det. Hon har så mycket annat att tänka på… Nu när hon ligger still kommer det krypande tillbaks igen. Tankarna, livet. Hennes liv, så perfekt i andras ögon, men inga andra ögon än hennes egna kan se hur det verkligen är. Inga andra ögon kan se under ytan, tränga in under skalet.

Inga andra ögon kan nå fram till hennes krackelerade själ.

 

När man möter henne, och ser hennes breda leende kan man inte tro något annat än att hon är lycklig. Om man sedan dessutom får se hennes stora klunga av vänner, hennes betyg, den allmänna välfärd hon lever i, blir man fullkomligt övertygad. Det är först när man börjar prata med henne som man märker att.. hon inte riktigt är där. Hon dröjer lite med svaren, som om de inte är värda att ägna tid åt, och hennes blick är fäst någonstans bakom en. Aldrig ögonkontakt. Aldrig någonsin.

Att överhuvudtaget få kontakt, äkta kontakt, med henne är i princip omöjligt. Hon sitter i djupa funderingar någonstans långt, långt bort, där man inte har tillträde. Där ingen mer än hon har tillträde.

 

Hon flyr undan världen, omvärlden, in i sin egen tankevärld. Där finns inga våldtäktsmän eller hedersmord. Inte heller cancer och fattigdom. Där finns inga lyckliga slut, inte heller någon början. Allt som finns är ord. Sammanfogade bokstäver. I sin egen lilla värld pusslar hon samman långa romaner som ingen får läsa. I hennes tankevärld handlar det bara om att existera. Inte leva, inte älska, inte hata. Bara vara. Existera, andas.

 

Hon andas stillsamt nu, där hon ligger i mossan. Hennes bröstkorg höjer och sänker sig med jämna mellanrum. Hon är lugn. Atmosfären i skogen fyller hela henne med lugn, med ro. Tystnaden ochden friska doften från granarna är allt som behövs, och allt hon vill ha. Kärlek är överskattat, världen för stor, och människan, alldeles för dum för sitt eget bästa. Mycket dummare än sina egna uppfinningar.

Tanken får hennes huvud att gå på högvarv igen, lugnet är som bortblåst. Hon reser sig häftigt upp. Tar ett stapplande steg, sedan ett till. Snart är hon uppe i samma höga fart som hon höll tidigare. Mjölksyra letar sig fram i hennes ben, hon orkar knappt lyfta dem, men på ren viljestyrka kämpar hon vidare, tvingar sig framåt. Ett steg i taget.

 

Flickan springer igen. Iväg. Bort, bort, bort. Hon flyr ifrån skogen, världen. Men kanske allra mest - ifrån sig själv.

 


inte som alla andra.

ditt ena öga är snedvridet
du skelar, kan inte fokusera blicken
din mun är halvöppen
som om du somnat på en buss
du dreglar lite grann.
dina ben är avklippta stumpar
dina fingrar korta och knubbiga
du sitter i en stol med hjul
oförmögen att röra dina muskler.

du möter min blick
dina läppar flyger upp i ett brett grin,
formar ett välkomnande leende
lite saliv rinner ner på din tröja

Du är inte som alla andra, tänker jag
Du är så jävla mycket bättre.

sommarnatt.pulserande basgångar
vibrerar genom kroppen
gatan är fylld av människor
skrattande, skojande, sammanfogade
lyckliga i musiken
det är festival ikväll.

amanda jenssen
prat om allt och ingenting
stadsvandring i natten
bob hund utan hund
tåg till ängelholm.

blinkande lampor
klockan slog tre
ett hej från en främling
kaniner springer över vägen
havet ligger blankt och fint.

förstörda fötter
efter mils vandring
trötta ögon
efter ett trettiotimmarsdygn
huvudvärk
på grund av borttappade linser
jag är underbart sommarlycklig.(underbar helg!)

borta bäst?

hav + sol + kusin + syster + brännmaneter + gummibåt + konsert + glass + bop it-maskin + kortlek + helsingborg + knasig pappa med barn + flotte = helt jävla underbart.moder jord är minsann tuff!

Idag fick jag mig en liten chock. Jag har varit ute hela dagen, och badat en massa (Jippiekippiekay!), och när jag kom hem igen, vid en sisådär åtta på kvällen, tog jag mig en titt i spegeln. Att mina axlar var kräftröda har nog de som känner mig redan räknat ut, men vad jag blev förbluffad över var hur blont mitt hår var! Utan att överdriva hade det blekts tre nyanser under en dag. Shit, moder jord är tuff! Om man tänker efter är hon jävligt häftig också... Alla kretslopp, hur allting fungerar perfekt tillsammans i symbios. Allt från soluppgång till solnedgång. Hur kol blir till en diamant som sen blir till kol igen. Hur vi föds, lever och sedan dör och förmultnar - för att bli näring åt ett annat liv. Allting är sån finmekanik, perfekt in i minsta detalj.

Jag har aldrig ens varit i närheten av att tro på gud (jag tror helt enkelt att det var människan som skapade honom och inte tvärtom), men när man tänker på alla jordens pusselbitar, hur de tillsammans bildar något så fulländat, är det svårt att tro att allt hände på grund av en stor smäll. Ett big bang. Det är, som en klok f.d. lärare till mig sa, som att ur röken från en stor explosion i en cykelfabrik skulle det komma en tjusig, färdigmonterad mountainbike.
Det är helt enkelt inte trovärdigt.
Visst, cornflakesen, penicillinet och popkornen kom till av misstag, precis som många andra upptäckter/uppfinningar, men en hel planet - ett helt solsystem? Nej, jag kan faktiskt inte tro på det.
Men jag kan inte tro på att en gud skapade jorden under en vecka heller (under sex dagar för att vara korrekt, söndagen är ju en vilodag), det låter lika otroligt.

Det går inte att dra någon slutsats av såna här tankar, och jag har ingen aning om varför jag trasslade mig in i dem, det enda jag kan komma fram till är att jag är ateist. En gudsförnekare. Han må vara en vacker saga, men jag tror att det är allt han är - en sägen, en myt, en saga.
(dessutom tycker jag det är konstigt att jorden är en moder jord, en hon, och att gud påstås vara en man, en han. vem bestämde det?)sommarkvällar.nu är solen borta,
den har gått och lagt sig.
det är kväll,
men ännu inte särskilt sent.
vattnet är spegelblankt,
tystnaden och stillheten slående.
man slappnar av här.
mår allmänt bra,
glömmer resten av världen för en stund
dåsar bort, till tankarnas värld.
det är något speciellt med en sommarkväll

femtiofem andra ord.

Minuterna var evighetslånga.
Den mörke mannen väntade otåligt, sittandes på den regnvåta perrongen.
Klockan var över midnatt.
Om ett par sekunder skulle ett tåg, ett X2000, svänga in på spår 1B.
Det var där han väntade, den mörke mannen.
Sekunderna kom och gick.
Tåget stannade.
En ensam människa klev av, men det var inte hon.

Rött hus, vita knutar - knutna handflator.

Här kommer novellen jag skickade in till Drugsmart och kom fyra med. Personligen tycker jag att sista stycket är katastrofalt dåligt, men att resten är rättså okej. Läs gärna och kommentera vad du tycker. Och för guds skull, var ärlig! Jag blir inte ledsen över en kritisk kommentar, jag blir glad, för då vet jag vad jag ska förbättra.

 

 

Rött hus, vita knutar

- knutna handflator.

 

Jag satt och småfrös på den regnvåta asfalten. Det var efter midnatt. Stjärnorna försökte tränga sig igenom de tunna molnen, lysa genom dimman. De väntade sig ett mirakel. Men mirakel sker inte på sena fredagskvällar, inte på småtimmarna på lördagsmorgnarna heller. Allt som sker är att någon spyr, någon springer gråtande hem, någon spelar rollen som lycklig väldigt bra.

Stjärnor kan inte veta allt.

 

Jag satt på ett militärgrönt sittunderlag på trottoaren. Bejakade, vaktade. Bredvid mig stod en termos med varm choklad, halvt uppdrucken. I vänsterfickan på min röda regnjacka lågmobilen och väntade, beredd på att snabbt kontakta larmcentralen.

Det doftade vår.

 

Det var i maj. Natten var inte längre lång och tom, fylld av ensamhet. Ljuset hade sakta men säkert kommit tillbaka. Min blick var fäst på det vibrerande huset framför mig. På de dansande, skrattande kropparna. På alla som var där men ingen brydde sig om, på människor som fick sin första kyss, på människor som gömde sina verkliga jag och skickligt spelade rollen som någon annan. Vem som helst, för att slippa sig själv.

Jag betraktade alla som fyllde sina liv med hjälp av flaskan, som så många gånger förr.

 

En bil for förbi mig, förstörde min nattsyn för ett par minuter. Jag tog en klunk varm choklad, grimaserade när den brände till på väg ner genom strupen. Kände sedan värmen sprida sig genom kroppen.

Innanför fönstret på andra sidan gatan stod en tjej och halsade. Lyckodryck, kärleksbrygd, självförtroendevätska. Vodka. Absolut vodka. Absolut för liten flicka.

Hon såg inte ut att vara en dag över tretton. Ett djupt urringat linne avslöjade det mesta av hennes små bröst. Hennes ögon var hårt svartsminkade och huden i hennes ansikte var dold bakom ett tjockt lager foundation. Hennes ljusa hår var slitet av alla gånger som det blonderats och plattats. Hela hon såg sliten ut. Liten flicka.

 

Hon dansade med sig själv och sin flaska där inne. En dans full av sorg. Av ensamhet. Hon utstrålade ensamhet. Sårbarhet.

Jag såg hur pojkarna värderade, beräknade. Krävde. Såg sin chans.

En pojke tog den.

 

Han var lång och rättså muskulös, på ett vackert senigt vis. Hans bruna kortklippta hår var noggrant tillrufsat, inget var lämnat åt slumpen. Han var en perfektionist, om än en desperat sådan.

Han var klädd i ett par mörka, lagom smala jeans. De satt en bra bit ner på rumpan, kalsongerna doldes av en lång röd t-shirt. En röd t-shirt med ett häftigt tryck. Han var en så kallad häftig pojke.

 

Långsamt och självsäkert stegade han fram till flickan. Kupade handen runt hennes öra och viskade något som fick en låga av hopp att tändas i hennes ögon. Hon log ett försiktigt leende och vände upp ansiktet mot honom. Han var nästan ett helt huvud längre.

 

Han tog hennes hand, flätade in sina fingrar mellan hennes, sedan böjde han sig ner och kysste henne mjukt. Det hade kunnat vara en vacker kärleksscen, ett ögonblick av ren och skär lycka där huvudpersonerna äntligen får varann – men någonting gav mig kalla kårar. En hård klump i magen.

 

Kyssen förändrades. Den var inte längre vacker. Den blev ett bevis på vem som var starkast. Hans kropp krävde mer än hennes lilla tunga kunde ge, och han lät sina händer vandra fritt över hennes kropp. Kännande, klämmande. Återigen, värderande.

Jag såg hur hon stelnade till, hur lågan av hopp släcktes under en rejäl kalldusch. Men hon sa ingenting. Hennes läppar var upptagna.

 

Efter någon minut tog han henne bryskt i handen. Slet med henne ut ur rummet, ut ur hallen, ut genom ytterdörren. Flickan var panikslagen. Hennes noggrant plattade hår böjde sig lite i den fuktiga luften. Hennes eyeliner hade halkat ner lite, och förvrängde konturerna av hennes ögon. Hennes underläpp darrade.

Om det var av köld eller rädsla vet bara hon, men jag har mina gissningar.

 

Han drog med henne till det vänstra ytterhörnet av huset. Det var lagom avskilt där. Halvt dolt bakom den meterhöga häcken, som omringade bostaden. Närmsta gatlykta stod så pass långt bort att de var dolda i mörker.

Han tryckte upp henne mot den sträva träväggen. Det var ett rött hus. Rött med vita knutar. Ett typiskt svenssonhus.

Hennes linne- och bh-band hade halkat ner, och lämnade hennes axel bar. Vit sårbar hud.

Han knäppte upp knappen i sina jeans.

 

Min hand vaknade till liv och tog snabbt upp telefonen. Slog ett ett två. Ett tyst rop på hjälp. En kort bön om att förhindra ett hemskt brott, och ett ännu värre människoöde.

- Larmcentralen SOS alarm.

Orden hoppade huller om buller ur min mun, en flod med ett enda uppdrag. Kom hit, kom snabbt. Rädda.

 

Han drog omilt ner hennes byxor. Hennes smala replay-jeans. Han slet brutalt av hennes linne. Det gick i sönder. Tygbitarna singlade sakta ner på marken, som två svarta olyckskorpar.

Hon försökte skrika, men han kvävde hennes rop under sin hand. Hon försökte slita sig loss, knuffa undan honom, bita i hans hand, knäa honom i skrevet.

Hon lyckades inte. Jag såg henne ge upp.

 

Han kysste henne igen. Hungrigt, girigt. Försökte äta upp henne inifrån. Hans högra hand vandrade ner till hennes bröst. Tryckte och klämde.

Hans vänstra drog ner gylfen.

 

Då. Blåljuset lyste upp den regnvåta gatan, sirenerna spelade ikapp. Pojken stelnade till när ljudvågorna nådde hans trumhinnor. Paralyserad, chockad. I ögonvrån registrerade han hur en ambulans och en polisbil parkerade på trottoaren bredvid häcken, men han flyttade sig inte. Rörde sig inte en millimeter.

Hans jeans gled långsamt ner, blottade ett par döskallemönstrade boxerkalsonger, men han märkte det inte. Stod bara kvar, fastfrusen, med uppspärrade ögon.

 

Polisen tog hand om honom. Ledde honom varsamt till den blåvita bilen. Han gjorde inget motstånd. Sjukvårdarna gick för att hämta flickan. De viskade något om en chock till varandra.

 

Vild som en katt sparkade och klöste hon på alla som närmade sig. Skrek, fäktade, bet. Skrek igen. Högt. Ett vrål av djupaste sorg. Ensamhet.

 

I skenet från fönstret blänkte det till på hennes kind. En vattendroppe, en tår. Singular.

Hon sprang fram till ambulansen. Slet i dess dörrar. Vände sig mot sjukvårdarna, skrek. Men kör iväg mig nu för helvete! Hennes axlar skakade av gråt. Hon sjönk ihop, gled ner längs ambulansens baklucka. Lade sig i fosterställning där på asfalten.

Liten flicka.

 

Jag reste mig upp. Plockade ihop mina grejer, gick hem. Flickans ensamhet speglade sig i mina ögon. Mina fötter trampade hårt på trottoaren. Försökte överföra alla problem till den. Göra blandningen av olja och grus till en syndare. Upphovsmannen till allt bråk. Alla fel, alla brister.

Jag vet att gud inte existerar.

 

 

 

I nästa måndags morgontidning fanns en artikel om flickan. De skrev att hon måste ha haft en skyddsängel. En sjujäkla tur.

Jag slog ihop tidningen med en fnysning. Det finns inga skyddsänglar. Inga änglar alls. Inte heller helgon, hjältar eller goda feer. Det finns inga allvetande stjärnor, inga mirakel. Ingen gud. Bara sunt förnuft - eller avsaknaden av det.

Vodka är en olycksbrygd.

 

 

 

 

 

Anna Arvidsson.


femtiofem ord.

Skymningen smög sig tyst in över byn. De få barn som fortfarande var ute och lekte i sandlådan packade ihop sina krattor och spadar för att gå hem till sina föräldrar igen. Ett panikfullt skri skar genom luften. Barnen skyndade in i sina radhus, föräldrarna vred om låsen i dörrarna. Blundade för verkligheten, som vanligt.

tankebandspelare?

Ibland önskar jag att man kunde spela in sina tankar. Om nätterna, när jag är för trött för, eller inte har möjlighet att gå och hämta papper och penna, kommer de nämligen till mig. Långa texter, makalösa funderingar. Jag repeterar en av meningarna frenetiskt, memorerar den, och hoppas att jag med hjälp av den ska komma ihåg resten av texten när jag vaknar nästa morgon.
Det gör jag aldrig. Har jag tur, finns just den meningen kvar i minnet, men aldrig hela texten. Aldrig de formuleringar som var så perfekta, aldrig den historia som fanns där för drygt åtta timmar sedan. Istället plitar jag ner en dålig kopia av den. Något knappt läsvärt. Just därför låter jag ingen läsa den heller.

Ibland önskar jag verkligen att det fanns bandspelare som kunde spela in tankar. Jag satt utomhus för ett par minuter sedan, och försökte skriva en text med titeln "Inte som alla andra". Det gick så klart inte. Inte när man vill, inte när man försöker tvinga sig själv. Efter ett tag gav jag upp, lade mig ner i gräset och slappnade av. Lät solen värma min hud och lät mina tankar vandra fritt. Direkt dök en text upp i mitt huvud. Jag sprang in, slog på datorn, full av hopp.
Men den är borta nu. Puts väck.
Ibland önskar jag verkligen, verkligen att tankebandspelare fanns.

time to think

frihet.

solskensolskensfjärilar dansar i ditt hår
än är inte skymningen förbi
jag tycker om att studera ditt ansikte
se hur leendet kryper fram ur mungiporna
solskensfjärliar dansar i ditt hår;
jag är lycklig.

abstraktion

- tankeskapelse, teoretisk framställning (med de mest väsentliga dragen och utan oviktiga detaljer), svårigenkännlig skapelse, svårbegriplighet, teoretisering, djupsinnighet.

Ett ord kan förklaras på många sätt, det kan tankar också. Känslor och upplevelser med. Den här bloggen kommer att förklara på mitt sätt. Mina ord, mina tankar. Mitt liv.
Jag skriver inte för dig, inte för att du ska veta vad jag gör eller hur jag mår, jag skriver för mig själv. För att ord är vackra, och för att jag tycker om det. Jag tycker om att skriva. Och jag kommer att skriva vad jag känner för, kanske en text om en människa jag sett på stan, kanske en kort dikt, kanske ett tyst rop på hjälp. Inte någon livsbiografi, inte något sammanhängande. Bara ord på rad. En massa ord på rad.
Det här kanske kommer att bli ett ställe där jag flyr undan verkligheten, kanske kommer det istället att bli ett ställe där jag upplever den om och om igen. Jag vet inte än, och ärligt talat så bryr jag mig inte heller. Vi får se hur det blir, vad och varför är frågor som är oviktiga för tillfället.


Idag är det vackert väder.

RSS 2.0